23 Nisan 2009

dilekçe örneği #1


Hakkında icra takibi başlatılmış herkesin paniğe kapılıp, avukata koşması veya bir bilene danışması adettendir. Aslında paniği gerektirecek hiçbir sebep yoktur. Çünkü elinizde hiçbir belge olmadan dahi gidip “X kişisinin bana borcu” var diyerek icra takibi başlatmanız mümkündür ve karşı taraf itiraz etmediği sürece de bu borç kesinleşmiş sayılır.

Hakkınızda icra takibi başlatıldığında yetkili olan mercii borçlunun yani sizin ikametgahındaki icra müdürlüğü olacaktır. Tutup da başka bir yerde başlatmışlarsa, 7 gün içinde “yetki itirazı” yaparak icra takibini düşürebilirsiniz. Alacaklının kıçını kaldırıp, zahmete girip yeniden takibi başlatması gerekir.

Yetkinin dışında borca itirazınız varsa, bunu da açıkça belirtmeniz gerekir. Sadece yetkiye itiraz ederseniz, borcu kabul etmiş sayılırsınız.

Herhangi bir durumda kullanabilmeniz için örnek dilekçe:
1. maddedeki yetkiye itiraz, 2. maddedeki borca itiraz.


BÜYÜKÇEKMECE 2. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

İcra Dosya No: 2009 / 14828
İtiraz Eden Borçlu: E. Sezen
Alacaklı Karşı Taraf: Türk Telekomünikasyon A.Ş
Vekili: Av. Zeki Edebali
Şehit Ertuğrul Kabataş Cad. Canıtez İş Merkezi No:1 K:4 D:14-15
Mecidiyeköy 34360 Şişli / İstanbul
Tebliğ Tarihi: 10.04.2009 (Muhtara tebliğ)
Konu: İcra dairesinin yetkisine ve borç ile fer’ilerine itiraz

Açıklamalar:
1) İkametgahım, tebligatın yapılmış olduğu Kozyatağı 19 Mayıs Mahallesi Muhtarlığı’nda kayıtlı bulunduğundan, genel yetki kuralı gereğince ilgili icra takibinde yetkili olan mercii Kadıköy İcra Müdürlüğü olacaktır.
2) Türk Telekom A.Ş’ye 133,55 TL’lik borcum bulunmamaktadır.
İlgili adresteki konutumda bağlı bulunan tek numara 0216 373 …….’dir ve bu numaraya ilişkin kullanım bedelleri tarafımdan düzenli olarak ödenmektedir. Borçlusu olduğum iddia edilen numara hiçbir zaman konutuma bağlanmamış ve hiçbir şekilde kullanılmamıştır.

Hukuki Nedenler: HUMK, İİK ve ilgili yasal mevzuat

Sonuç ve Talep: Belirtilen sebeplerle başlatılmış olan icra takibinin sonlandırılması talebimden ibarettir.

8 yorum:

stickman dedi ki...

çok ilginç ya. mesela ben bana hiç borcu olmadığı halde gittim icra dairesine bu adamın bana borcu var dedim. şimdi o adama icra mı gelcek. ve adam itiraz etmese o icra gerçekleşecek öyle mi :D elimde bi kanıtın olması gerekmez mi? böyle bişi olabilir mi ya :D

olabiliyosa, böyle bişeyide anca Türk Telekom yapabilir herhalde :D

zillosh dedi ki...

ilamsız icra denilen yol bu : ))

icra gelmesi diye bir şey yok haciz ile icra farklı şeyler.ama evet adam itiraz etmediği takdirde borcu kesinleşmiş sayılacak. tabii ki başka yollar var, icra mahkemesinde dava açabilir sonradan falan filan. ama epey masraf yapması lazım.

o yüzden tebligatlar gelince "amaaaaan benim böyle bir borcum yok" diye yayılmamak derhal harekete gecmek lazım

sadece türk telekom değil, herkes yapabilir bunu. tabii karşı taraf süresi içinde itiraz ederse elinde belge yoksa olay biter, takip düşer

Melih dedi ki...

hukukçu değilim ama böyle birşey olacağını sanmıyorum. Hatta 1 milyardan düşük borçlar için icra verilmiyor diye biliyorum. daha yüksek tutarlı borçlar için ise senetsiz ise bir kaç tane şahit mi ne gerekiyordu. Tam bi bilgim yok ama.

zillosh dedi ki...

benim basitleştirip verdiğim bilgi pek inandırıcı olmadı sanırım. Hukuk sanmakla olacak bir şey değil ki, gayet açık ve net.

aynen size kanun ve kitaptan aktarayım:

Adi (ilamsız genel) haciz yolu ile takipten kasıt, alacaklının para alacağını tahsil için giriştiği haciz yolu ile icra takibini ilama veya ilam dengi bir belgeye dayandırmadığı gibi, bir kambiyo senedine de dayandırmamış olmasıdır.

Doktrinde kabul edilen görüşe ve bugünkü uygulamaya göre, para borcunun hiç bir belgeye dayanmaması halinde de (örneğin: haksız fiilden kaynaklanan borçlar)
adi takibe girişilebilir. Ancak karşı taraf itiraz edip takibi düşürdüğü takdirde elinde ilam veya dengi bir belge yoksa takibe devam edemez.

Melih dedi ki...

Zillosh en kısa zamanda bu konuda sana bilgi verecem. Kardeşim avukat ona bir danışayım. Kamuoyu yanılgıya düşmesin. :)

zillosh dedi ki...

hahahahahah : )

siz hala bana bilgi verme peşindesiniz ben üstte yazdığım kısmı Timuçin Muşul'un kitabından aldım, hakkımda su anda hiçbir belgeye dayanmayan 130 TL'lik icra takibi de var...

bence kardeşiniz size bilgi versin :)

Unknown dedi ki...

sabit ücrete son....evvel zaman içinde kalbur saman içinde, türk telekom bir köprü kurmuş başınada vekil olarak bir deli dumrul koymuş...sonradan gökten 160 milyonluk bir vekalet ücreti düşmüş...

zillosh dedi ki...

hahah aynen oyle : )) hem komik hem vahim...

bununla uğraşmaya niyetliyim de bir sıra gelemedi... : )

Pinterest'im

Instagram'ım