11 Nisan 2009

MAMUT



Film festivali kapsamındaki bu filmi seçme sebebim sadece Gael García Bernal'in oynmasıydı. Hatta Parantez'de fındık vodka eşliğinde yapılan pek tatlı bir sohbeti yarıda bırakıp, filme gitsem mi gitmesem mi çelişkisini bile yaşamıştım; ama gittim ve çok beğendim!

Mutlu bir aile tablosuyla başlıyor film. Çok büyük bir oyun şirketinin sahibi ve kurucusu olan Leo, doktor Ellen ve çok akıllı kızları ile onların yokluğunda kızlarına bakan Filipinli bakıcı Gloria'nın yaşadığı New York'taki harika evden karelerle... Özellikle kocaman terastaki koşu bandı beni benden aldı.

Leo büyük bir anlaşma imzalamak için özel bir uçakla Tayland'a doğru yol alır.

Ve film bizi bu mutlu tablonun parçalarındaki ve onların arkasındaki hayallerle, yetersizlik hisleriyle ve yaşam mücadeleleriyle yüzleştirir.

Filipinli bakıcının, geride bıraktığı onu çok özleyen oğullarının çırpınışları...
Annesi tarafından karnı bıçaklanan minik çocuğu Ellen'in hayatta tutma çabaları ve bu sırada kızının kendisinden çok Filipinli bakıcıya yakınlık hissetmesi ve onunla zaman geçirme isteğinden duyduğu yetersizlik hissi...
Leo'nun bastırdığı hippi ruhunun açığa çıkması ve bu sırada tanıştığı bebeğine bakmak için fahişelik yapan bir kadınla ilişkisi...

Üç farklı kıtadan can acıtıcı gerçeklikte hisler... Nasıl olur da bir film bu kadar fazla sayıda insanın hissettiklerini bu kadar güzel anlatabilir hayranlığı uyandırıyor.

Kesinlikle izlenesi...

Mamut adıyla filmin alakasına gelirsek: Yolculuğun başladığı özel uçak sahnesinde Leo'ya kontratları imzalamak için 30.000 dolarlık mamut denilen nesli tükenmiş hayvandan yapılmış bir dolma kalem hediye edilir. Aynı kalemi sonra bebeğine dönebilmek için fahişelik yapan kadın 30 dolara satabilir. Ve Leo aynı kalemin bir başkası ile 30 milyon dolarlık bir kontratı imzalayıp, evine döner.

İKSV tanıtım metni:

MAMMOTH
Yönetmen
Lukas Moodysson
Oyuncular
Gael García Bernal, Michelle Williams, Marife Necesito
İsveç-Almanya-Danimarka, 2009
35 mm / Renkli / 120'
İngilizce-Tayca; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Daima Lilya ve Yüreğimde Bir Delik adlı çalışmalarıyla İsveç sinemasının dünyada adını en çok duyuran yönetmeni Lukas Moodysson, yüksek bütçeli, yıldız isimlerin rol aldığı, uluslararası bir yapımla beyazperdeye geri dönüyor. Yönetmenin bu ilk İngilizce filmi, New York'ta varlıklı bir yaşam süren Ellen ve Leo çifti ile kızları Jackie ve Filipinli bakıcısı Gloria'nın hayatını izliyor. Tom, Tayland'a yaptığı bir iş gezisi sırasında hayatında bir değişiklik yapmak istediğinin farkına varır. Aldığı kararın tetiklediği olaylar zinciri ve sonuçları evdeki herkesi etkiler. Üç farklı kıtada, üç yıla yakın bir sürede çekilen Mamut, bugüne kadar çekilmiş en büyük çaplı İsveç filmlerinden sayılıyor.

Hiç yorum yok:

Pinterest'im

Instagram'ım