26 Ocak 2010

Dünyanın en ünlü ve seksi fanzini: Fanzine137

Başlangıç notu:

Entertainbul için yazdığım bir yazıdır.

Birbirinden çatlak dergiler çıkartan Luis Venegas ile tanışmamı sağladığı için ayrıca kanımın kaynadığı bir yazı haline gelmiştir.

9.137. Unforgettable Faces from Luis Venegas on Vimeo.

Fanzin kelimesi, “fantasy” ve “magazine” kelimelerinin birleşimidir. İnternetin bu kadar yaygın olmadığı dönemleri bilenler hatırlar, şimdi blog yazanlar gibi söyleyecek bir şeyleri olanlar fanzinler çıkartırlardı. Bu fanzinler sınırlı sayıda olup fotokopi ile elden ele geçerdi ve hepsinin ortak özellikleri başkaldırı ile bağımsızlıktı.
Fanzine137′nin pırıl pırıl kağıtları ve rengarenk görselleri ilk bakışta bu fanzin anlayışına hiç uymuyormuş gibi görünse de aslında felsefesini aynen taşıyor. Uluslararası bir üne kavuşmuş olmasına rağmen dergi gruplarına dahil olmadan bağımsızlığını koruyor ve sınırlı sayıda üretiliyor. Fotokopi ile çoğaltılmanın yerini ise, paylaşılabilen videolar almış.
Fanzinlerin “Ben düşündüm, ben yazdım”, “Ben böyle istediğim için böyle oldu” mantığı da Fanzine137′de aynen varlığını sürdürüyor. Yaratıcısı Luis Venegas bunu “Aslında özünde tamamen öznel bir yayın. İçeriği benim değişik nedenlerle sevdiğim objeler, inanılmaz bulduğum sanat üretimleri ve taptığım insanlardan oluşuyor” diye açıklıyor.
Luis Venegas, Madrid ve Barcelona hattında mekik dokuyarak yaşayan, dünya çapında ünlü moda tasarımcılarından, sanatçılara, yazarlara ve bağımsız fotoğrafçılara kadar bir sürü kişiyle birlikte iş yapmış bir editör ve yaratıcı yönetmen olduğu için onun bu “öznel” zevkleri, uluslararası bir alanda beğeniyle takip ediliyor.
Tabii bu beğenilerin rastgele bir araya getirilmesiyle oluşturulmuyor Fanzin137. Her sayıdan önce kafa kafaya verilip, bir tema belirleniyor ve bu tema yaratıcılık, fikir ve çağrışım bakımından herhangi bir sınırlama getirilmeden özgürce işleniyor.
Herhangi bir ülke, tarz veya dönem ile sınırlı olmadan, bir sanat dalının en bilinen isimlerinden, keşfedilmemiş genç yeteneklere, magazinlerin efsanevi ünlülerine kadar herkes içeriğe dahil oluyor. Örneğin “pop culture” temasının işlendiği sayıda 1980′lerin magazin kapağı kraliçesi Loni Anderson, günümüzün bilinen moda tasarımcılarından Jimmy Paul ve henüz adı duyulmamış ama harika işlere imza atan isimler bize aynı sayıdan el sallıyorlar.
New York Times’tan Thomas Person bundan “İçinde Julio Iglesias’tan Grace Coddington’a kadar herkesi bulabileceğiniz tek dergi.” diye bahsediyor.
Fanzine137 piyasada bulabileceğiniz en özgün içerikli, sanattan, imajdan, modadan, insanlardan ve duygulardan bahseden dergi. Görsellerle ilgilenenlerin ve bunların özel bir bağlantı ile biraraya getirilmiş haline bakmayı sevenlerin, başkasına bahsedip paylaşmaktan kaçınacağı kadar benimsedikleri Fanzine137, hepsi birbirinin aynısı olan dergilerden sıkılanlar için ideal.
Bu metni yazandan okuyana “jestli” dip not: Yazarken internetin nimetlerinden yararlanıp, Fanzine137′nin yaratıcısı Luis Venegas ile tanıştım.“Derginizden bahsedip, insanların ağzına bal çalacağız da, onlarla paylaşabileceğimiz bir online sayınız var mı?” diye sordum. Birkaç sayıya şöyle bir göz gezdirmek isterseniz:
“Unforgettable Faces” sayısı: http://www.vimeo.com/7457285
“Ladies & Gentleman Vol:2” sayısı: http://www.vimeo.com/7460429
“We are the World” sayısı: http://www.vimeo.com/7457875
“The Sweet, Soft & Subtle” sayısı için: http://www.vimeo.com/7456759

Hiç yorum yok:

Pinterest'im

Instagram'ım